Nieuws Actueel

Meegesleept, miljonair geworden, keihard gevallen

Hij werd multimiljonair, leidde een jetsetleven en trouwde een Filipijns topmodel. Maar nu dreigt internetprogrammeur 33-jarige Bram van der Kolk uit Zwolle jarenlang in een Amerikaanse cel te belanden.

Peter Groenendijk 24 december 2015

Bramvanderkolkvszwolleict1065

Ogenschijnlijk onaangedaan liep hij gisterochtend de rechtbank in het Nieuw-Zeelandse Auckland uit. Samen met Asia Agcaoili, voormalig topmodel en sinds 2009 de moeder van zijn kind. Maar het vonnis dat ze een paar minuten eerder te horen kregen, dreigt het einde van hun droom in te luiden: Van Der Kolk (33) mag worden uitgeleverd aan Amerika, waar hem een lange celstraf wacht. Het sprookje dat hem van een Zwolse zolderkamer naar het jetsetleven in Hongkong bracht, is uit.

De Nederlander wordt meegesleept in de val van internetondernemer Kim Dotcom, een 130 kilo wegende Duitser die eigenlijk Schmitz heet. Dotcom begon 10 jaar geleden met Megaupload: een site waarop films en series gratis te downloaden zijn.

De FBI jaagt al 3 jaar op hem en kan de Duitser nu eindelijk voor een Amerikaanse rechtbank slepen. Dotcom heeft verloren - en datzelfde geldt voor zijn Nederlandse rechterhand: Van der Kolk.

Zolderkamer

Van der Kolk groeit op in Zwolle, waar zijn opa hem de liefde voor computers bijbrengt. Als tiener weet hij al meer van ict dan de meeste professionals. In Heerlen studeert hij computerwetenschappen, maar op zijn zolderkamer doet hij dingen die zijn docenten amper begrijpen.

Rond 2002 richt Van der Kolk Mp3Top40.net op, een website waar de complete Top 40 gratis kan worden gedownload. Al snel luisteren honderdduizenden jongeren hun muziek via de site, maar de stichting Brein pakt hem aan: Van der Kolk moet zijn website sluiten om een mega-claim te voorkomen.

De Zwollenaar is dan al betrokken geraakt bij een nog veel groter project. Hij is in contact gekomen met Dotcom, een notoire hacker en creditcardfraudeur. Dotcom heeft een droom: alle films en series gratis ter beschikking stellen via internet. En Bram van der Kolk uit Zwolle is de man die hem daarbij moet helpen.

Dotcom haalt de Nederlander naar Hongkong. Ze beginnen de website Megaupload, die de amusementsindustrie al snel op z'n kop zet. Ze weten dat ze op het randje van de wet balanceren, maar denken er mee weg te kunnen komen. Met succes: op het hoogtepunt is de site goed voor 50 miljoen gebruikers per dag.

De jonge ondernemers laten zich het succes smaken. Dotcom organiseert wekelijkse bacchanalen, waar de plaatselijke jetset de duurste champagne naar binnen giet.

Van der Kolk krijgt een relatie met topmodel Asia Agcaoili, die haar sterrenstatus in Azië opgeeft en met Van der Kolk in Amsterdam gaat wonen. In 2009 krijgt het stel een zoontje. Het sprookje is compleet.

Maar de jonge miljonairs ruiken onraad. Ze weten dat hun uitvinding een bedreiging is voor de Amerikaanse filmindustrie. De complete top van Megaupload verhuist naar Nieuw-Zeeland, dat een ruimhartige wetgeving heeft op het gebied van piraterij. Dotcom betrekt er een landgoed van 18 miljoen dollar, Van der Kolk en zijn vrouw nemen hun intrek in één van de vleugels.

Hun angst blijkt terecht. Op 20 januari 2012 gaat Megaupload op zwart. Dotcom en Van der Kolk worden opgepakt bij een grootscheepse politieactie, waar zijn vrouw Asia later een column over zal schrijven. ,,Ik dacht dat mijn man een stel strippers had ingehuurd,'' schreef ze over de politiemannen die hun huis bestormden. ,,Pas na een uur begreep ik dat het echt was.''

Uitlevering

Sinds die dag voeren de mannen achter Megaupload een strijd met de Nieuw-Zeelandse autoriteiten, die klem zitten tussen de druk uit Amerika en de populariteit van Dotcom. Maar gisteren oordeelde de rechtbank in Auckland dat de Amerikaanse argumenten sterk genoeg zijn. De golden boys van Megaupload worden uitgeleverd.

Hun advocaten kondigden gisteren meteen een beroep aan. Daardoor wordt hun uitlevering nog even uitgesteld, en mag Van der Kolk voorlopig nog bij zijn vrouw en zoontje blijven. ,,Ik hoop dat Nieuw-Zeeland zijn waardigheid behoudt, en laat zien dat het een soevereine staat is,'' zei de Nederlander in 2013 in een zeldzaam interview. ,,Ik kan nog steeds niet geloven wat er gebeurd is.''