Nieuws Actueel

Meer bewakers dan boefjes in de bak

Jeroen Jansen 11 april 2014

In de Nederlandse gevangenissen werken meer cipiers en ondersteunend personeel dan dat er criminelen vast zitten. Dat blijkt uit cijfers van het ministerie van Veiligheid en Justitie. Een woordvoerder van het ministerie bevestigt berichtgeving over de cijfers in het AD.

In totaal zijn er op dit moment 9710 gedetineerden en werken er 9914 mensen in gevangenissen. Dat zijn voor een groot deel cipiers, maar ook mensen die onderwijs geven in de gevangenis of betrokken zijn bij sportactiviteiten vallen hier onder.

KlachtenVakbond Abvakabo trok afgelopen weekend aan de bel over toenemende spanningen in de gevangenissen, die zouden worden veroorzaakt door bezuinigingen. De bond kreeg 300 klachten binnen van gevangenispersoneel. Die gingen over gebrek aan personeel, druk van leidinggevenden om over te werken, snelle overplaatsingen en intimidatie door de leiding. Ook zouden er meer geweldsincidenten zijn met gedetineerden.

Historisch laagEen woordvoerder van het ministerie van Justitie sprak zaterdag tegen dat er meer geweldsincidenten zijn. Ook zei hij dat er van personeelsgebrek geen sprake is: "Naar verhouding is er nog nooit zo veel personeel geweest op de 9000 gedetineerden die er nu nog zijn. Het aantal gevangenen is historisch laag.'' Inmiddels staan 1400 cellen leeg.