Nieuws Actueel

Meer cyberaanvallen in 2015

Leo Roggeveen 23 december 2015

Cybercrime Cyberaanval

Cybercrime is in 2015 opnieuw toegenomen, meldt het AD. Volgens B2B International heeft 11 procent van het Nederlandse bedrijfsleven minstens één keer te maken gehad met een cyberaanval. Bij het mkb ligt dit percentage nog veel hoger: 23 procent.

ABN Amro sluit overigens niet uit dat de officiële cybercrime-cijfers slechts het topje van de ijsberg vormen. "Veel bedrijven zijn nog steeds terughoudend met het melden of openbaar maken van een cybercrime-aanval", aldus de grootbank in haar update voor de technologie-, media- en telecomsector.

Het mkb valt in negatieve zin op doordat grotere ondernemingen hun beveiliging tegen cybercriminelen inmiddels beter op orde hebben.

ImagoschadeABN Amro onderscheidt twee categorieën van cybercrime: vormen die gericht zijn op het aanrichten van zoveel mogelijk schade (virussen) en vormen waarbij alles draait om het ontfutselen van gevoelige bedrijfsinformatie (hacken). "Los van de grote materiële schade die gepaard kan gaan met een cybercrime-aanval, kunnen bedrijven te maken krijgen met imagoschade, verlies van klanten en het missen van zakelijke kansen."

De bank kijkt uit naar 1 januari, de dag dat de meldplicht voor datalekken ingaat. Deze meldplicht houdt in dat bedrijven en overheden direct een melding moeten doen zodra zij een ernstig datalek hebben.