Nieuws Actueel

Meer dan 700 geldautomaten leeg door actie

Van onze redactie 30 december 2014

Ook bij 31 geldautomaten van ABN AMRO en zo'n 30 automaten van SNS Bank is flappentappen niet meer mogelijk, lieten de banken dinsdag weten.

Rabobank verwacht dat als de staking aanhoudt, het aantal geldautomaten waar mensen nog geld kunnen opnemen steeds sneller afneemt. De bank is daarom ook op zoek naar mogelijkheden, bijvoorbeeld een andere leverancier, om de overlast te beperken.

Kort geding Dinsdagochtend bepaalde de rechter in een kort geding in Utrecht dat de stakingsactie voorlopig mag doorgaan. Brink's wilde dat deze zou worden verboden. Maar volgens de rechter is een dergelijk ingrijpen niet nodig omdat er nog voldoende andere manieren zijn om te betalen, bijvoorbeeld via de pin.

De actie is al sinds zaterdag aan de gang. Werknemers van Brink's stopten toen na een oproep van de vakbonden met het bijvullen van de geldautomaten. Zo protesteren zij tegen de manier waarop Brink's Nederland wil reorganiseren. Daarbij verliezen zeshonderd van de ongeveer duizend werknemers hun baan.

De geldtransporteur snijdt in het personeelsbestand in verband met het verlies van Rabobank als zijn grootste klant. Rabobank stapt volgend jaar over naar Geld Service Nederland (GSN). De bedoeling is dat een aantal werknemers van Brink's overstapt naar dit samenwerkingsverband van grote banken, of naar andere aanbieders. Tot woede van de bonden is daar nog weinig van terechtgekomen.