Nieuws Actueel

Meer export naar Afrika

Caroline Spilt 3 april 2015

Het belang van Afrika voor de Nederlandse uitvoer is de afgelopen zes jaar toegenomen. Het exportaandeel van Nederlandse goederen naar dit werelddeel is in de jaren 2008-2014 gestegen van 2,6 procent tot 3,3 procent. De exportwaarde bedroeg in 2014 ruim 14,2 miljard euro en is groter dan de export naar Spanje. Dit blijkt uit vrijdag gepubliceerde cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Van de twintig belangrijkste groeilanden zijn er negen Afrikaans. Togo, Ghana en Senegal behoren tot de top vijf. Naar deze drie landen werd in het afgelopen jaar voor bijna 2,8 miljard euro geëxporteerd. Dat is net iets meer als de export naar Brazilië. Tegelijkertijd nam het gezamenlijk belang van Togo, Ghana en Senegal voor onze export toe van 0,15 procent in 2008 tot 0,64 procent in 2014.

Afrika is een belangrijke exporteur van ruwe aardolie. Door gebrek aan raffinaderijen wordt de olie geraffineerd in andere gebieden waaronder Nederland. De olieproducten worden vervolgens weer ingevoerd door Afrikaanse landen voor eigen gebruik.