Nieuws Actueel

Meer horeca in Haagse winkelstraten

Van onze redactie 15 juni 2015

Image 5003373

Tot nu toe gold in Den Haag de regel dat in een winkelstraat in 20 procent van de panden horeca mag zitten. Die regel wordt versoepeld. In elk geval tot de nieuwe Horecanota in januari 2016 ingaat, mag een winkelstraat voor 30 procent uit horecagelegenheden bestaan.Wél met de kanttekening dat nieuwe aanvragen bedrijven betreft die alleen overdag en 's avonds open zijn en daardoor geen of beperkte hinder voor omwonenden veroorzaken.BalansFractievoorzitter Martin Wörsdörfer van VVD Den Haag: ,,Wij zijn van mening dat er een balans moet zijn tussen winkels en horeca. De 80/20-regeling was dat niet. De 10 procent winst die we nu hebben behaald, is een mooie stap. Het college heeft met deze tijdelijke versoepeling aangegeven bij initiatieven naar passende mogelijkheden te zoeken."Ondernemers zijn tevreden over de nieuwe mogelijkheden. ,,Winkelgebieden worden er levendiger van," vindt Joep Logjes, voorzitter van ondernemersvereniging Haags Hofkwartier. ,,Met alleen maar winkels in een straat valt het om 18.00 uur stil. Horecazaakjes zorgen ervoor dat er wat langer bedrijvigheid is."De ondernemer vindt 30 procent aan horeca in een winkelstraat echter wel genoeg. Als je nóg flexibeler wordt, is het verschil tussen een horeca- of winkelstraat volgens hem straks niet meer zichtbaar.TerrasjesKoos Mooiman, voorzitter van winkelgebied De Fahrenheit, vindt 30 procent aan horeca te veel. ,,Ons winkelgebied bestaat uit honderd winkels en zo'n acht horecazaken. Ik heb het idee dat vanwege de horeca het winkelend publiek wat langer blijft hangen. Helemáál nu het mooi weer is en men graag op de terrasjes zit.'',,De wisselwerking tussen horeca en winkels werkt goed,'' vervolgt hij. ,,Maar met die acht horecazaken is in ons gebied het maximum wel bereikt. Dertig horecazaken zou ik hier echt te veel vinden.''