Nieuws Actueel

Meer huizenbezitters met betaalprobleem

Caroline Spilt 24 april 2015

Het aantal mensen dat moeite heeft de hypotheeklasten te betalen is opnieuw gestegen. In totaal zijn er nu 112.800 mensen die hun hypotheek niet kunnen betalen. Dat zijn er ruim 12.000 meer vergeleken met een jaar geleden. Dat blijkt uit de vrijdag gepubliceerde Hypotheekbarometer van Bureau Krediet Registratie (BKR).

De cijfers over het eerste kwartaal van 2015 zijn volgens BKR positiever. Het aantal mensen met een betalingsprobleem op de hypotheek nam in de eerste drie maanden van dit jaar toe met ruim 1500, in vergelijking met het eerste kwartaal van 2014. Toen kwamen er nog bijna 5800 mensen voor het eerst in de problemen.

Hoge werkloosheidEen belangrijke oorzaak voor de betalingsproblemen is nog steeds de hoge werkloosheid. Ook echtscheidingen spelen een rol.

Stad Dordrecht"Ondanks de bemoedigende cijfers over het eerste kwartaal moeten we ons blijven realiseren dat 113.000 consumenten een enorm financieel probleem hebben'', zegt algemeen directeur Peter van den Bosch van BKR. "Dat zijn, ter vergelijking, bijna alle inwoners van een stad als Dordrecht.''

Definitie betalingsprobleemEr wordt van een betalingsprobleem op de hypotheek gesproken bij een betalingsachterstand van meer dan 120 dagen op een lopend hypotheekcontract.