Nieuws Actueel

'Meer innovatieve ondernemers naar NL'

Rik Nizet 25 februari 2015

D66 pleit ervoor dat Nederlandse ambassades actief startende innovatieve bedrijven in het buitenland overhalen om zich in Nederland te vestigen. Landen als het Verenigd Koninkrijk doen dat al. "Maak van Nederland de hotspot van innovatie en ondernemen. Hier kunnen deze ondernemers verder groeien en succesvolle bedrijven worden. Ze kunnen samenwerken met Nederlandse ondernemers. Dat levert geld, kennis en banen op”, licht D66-kamerlid Kees Verhoeven toe. Minister Ploumen (Buitenlandse Handel) steunt het plan van D66 om ambassades actiever te benutten als visitekaartje om buitenlandse veelbelovende jonge ondernemers naar Nederland te halen. Vandaag debatteert de Tweede Kamer over economische missies.

Jonge bedrijvenOp de Nederlandse ambassades in het buitenland zijn er al medewerkers die Nederlandse bedrijven helpen om zaken in het buitenland te doen. Wat D66 betreft gaan deze medewerkers zich ook inzetten om veelbelovende jonge bedrijven naar Nederland te halen. "We moeten ervoor zorgen dat veelbelovende ondernemers naar Nederland komen. Dit is van groot belang in de internationale concurrentiestrijd om succesvolle bedrijven aan te trekken. Laat zien wat voor kansen er in Nederland zijn, help ze bij het vinden van hun weg. Wijs ze op mogelijkheden voor financiering van hun concepten en ideeën", vertelt Verhoeven. De StartupDelta van Neelie Kroes kan de ambassades voorzien van de nodige informatie en coördinatie. Neelie Kroes en haar team stoppen na anderhalf jaar. Het beleid kan daarna voortgezet worden door het ambassadenetwerk.

LaagdrempeligOp een laagdrempelige manier kunnen de ambassades veelbelovende startende ondernemers wijzen op het ondernemersklimaat in Nederland. D66 denkt daarbij onder andere aan:

De ondernemers in contact brengen met potentiele zakenpartners en investeerders Analyses maken van de bedrijvigheid in Nederland, toegesneden op de individuele startende innovatieve ondernemer Wijzen op de Nederlandse financieringsmogelijkheden Contact houden wanneer de startende ondernemers verhuizen of zich in een ander land willen vestigen Uitnodigen voor evenementen op de ambassade om het Nederlandse startupklimaat te promoten

Startup-bvD66 heeft eerder gepleit voor de Startup-bv. Met de Startup-bv kunnen jonge innovatieve bedrijven hun tijd en geld inzetten op het laten groeien van het bedrijf. Zo moeten zij onder andere standaard aanspraak kunnen maken op de zogenaamde speur- en ontwikkelingverklaring, waarmee de loonkosten, investeringskosten en eventuele winstbelasting worden verlaagd.