Nieuws Actueel

Meer koopkracht voor werkende

Rik Nizet 19 juni 2015

Werkenden koopkracht belastingplan middelgroot

De lastenverlichting die het kabinet voor ogen heeft zorgt ervoor dat werkenden er gemiddeld 1,5 tot 3 procent in koopkracht bij krijgen. Werkende huishoudens hoeven gemiddeld tussen de 800 en 2000 euro minder inkomstenbelasting te betalen.

Dat schrijft staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën vrijdag in de 'hoofdlijnenbrief' die het kabinet de oppositie in de Tweede Kamer had beloofd na het eerste geheime overleg met vijf oppositiepartijen over de belastingplannen van het kabinet. Zijn brief is een bevestiging van wat de afgelopen dagen al uitlekte.

Wiebes schrijft dat het kabinet open staat voor concrete suggesties voor verbetering vanuit de Kamer. Volgende week is er waarschijnlijk een eerste debat in de Kamer met premier Mark Rutte en Wiebes. Daarna wil het kabinet 'in de achterkamertjes' verder onderhandelen.

AkkoordHet kabinet ziet na het gesprek van afgelopen woensdag met de leiders van vijf oppositiepartijen "brede bereidheid om vertrouwelijk verder te overleggen om tot een akkoord te komen", aldus Wiebes.

Uit de brief blijkt dat een vermogensrendementsheffing gebaseerd op ieders daadwerkelijk behaalde rendement heel complex is en voorlopig nog niet uitvoerbaar voor de Belastingdienst. Er ligt nu een alternatief waarbij het rendement per categorie (sparen, aandelen of onroerend goed) eens in de zoveel tijd wordt bijgesteld op basis van de rendementen in de markt.