Nieuws Actueel

Meer loon in aandelen voor top Van Lanschot

Rik Nizet 31 maart 2015

Vanlanschotbankiers huizen 335

Van Lanschot wil stoppen met het uitkeren van variabele beloningen aan de raad van bestuur. In plaats daarvan stelt de Bossche vermogensbeheerder voor bij het basissalaris een vaste compensatie in aandelen op te tellen. Dat blijkt uit de dinsdag gepubliceerde agenda voor de komende aandeelhoudersvergadering.

Voor topman Karl Guha betekent dit dat hij bovenop zijn huidige salaris van 750.000 euro een bedrag van 225.000 euro in aandelen tegemoet kan zien. De overige bestuurders verdienen 425.000 euro in contanten plus 200.000 euro in aandelen. Alle bestuursleden gaan er daarmee op vooruit vergeleken met afgelopen jaar, hoewel de maximale beloning waar zij uitzicht op hebben daalt.

De wijzigingen houden verband met aangescherpte regels. Banken mogen vanaf dit jaar niet meer dan 20 procent van het basissalaris als bonus betalen.

Bij Van Lanschot konden bestuurders tot dusver een heel jaarsalaris als bonus ontvangen. Over 2014 werd slechts een deel daarvan uitbetaald en in 2013 kregen de bestuurders helemaal geen variabele beloning. Dat had te maken met een grote herstructurering bij de bank.