Nieuws Actueel

Meer mensen krijgen jodiumpil voor kernramp

Van onze redactie 3 maart 2015

Image 4790467

De pillen zijn nodig om een groot deel van de kinderen en zwangere vrouwen in Nederland te beschermen bij een kernramp of nucleaire aanslag.

100 kilometer Tot nu toe kregen alleen inwoners in een straal van 10 tot 25 kilometer rond een kerncentrale jodiumpillen. Die zone wordt vergroot naar 100 kilometer: een gebied dat vrijwel heel Oost- en Zuid-Nederland beslaat.

Minister Schippers van Volksgezondheid besluit nog dit voorjaar over de verspreiding van de pillen: gezinnen krijgen ze thuisgestuurd of moeten ze zelf ophalen. Ook een deel van de Randstad krijgt jodiumpillen.

De zones zijn vergroot na overleg tussen Nederland, België en Duitsland. Die landen hadden tot nu toe geen eenduidig beleid.

Schildklier Bij een kernramp kan een deel van de bevolking baat hebben bij jodium. De tabletten bieden bescherming tegen schildklierkanker. Wie een pil slikt, verzadigt het lichaam met 'ongevaarlijk' jodium. De schildklier sluit zich af, waardoor er geen radioactief jodium meer bij kan.

De nieuwe 100 kilometer-zones zijn getrokken rond de kerncentrales in Borssele, Doel (België), Tihange (België) en Emsland (Duitsland). Op dit moment liggen 4,1 miljoen jodiumpillen in Nederland opgeslagen. "Mogelijk moeten er meer tabletten worden aangeschaft", meldt een woordvoerder van minister Schippers.