Nieuws Actueel

Meer ondernemers failliet

Rik Nizet 9 april 2015

Failliet ondernemer geld bedrijf zaak middelgroot

In maart zijn 614 bedrijven en instellingen (exclusief eenmanszaken) failliet verklaard. Dat zijn er 134 meer dan in februari. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) donderdag.

De stijging is grotendeels toe te schrijven aan het feit dat maart een rechterlijke zittingsdag meer telde dan februari. Ten opzichte van maart 2014 lag het aantal faillissementen 88 hoger. Maart 2015 telde ook een zittingsdag meer dan maart 2014.

Handel en dienstverleningDe meeste faillissementen zijn uitgesproken in de handel en in de financiële dienstverlening, respectievelijk 111 en 87. In de handel nam het aantal faillissementen met 23 toe, terwijl in de financiële dienstverlening het aantal faillissementen met 13 is afgenomen. In de bouw zijn 86 faillissementen uitgesproken in maart, dat zijn er 24 meer dan in de voorgaande maand.

De handel en de financiële dienstverlening tellen overigens ook de meeste bedrijven. Relatief gezien behoren de bouw, horeca, en vervoer en opslag tot de bedrijfstakken waarin de meeste bedrijven failliet gaan.

In maart kwam het driemaandsgemiddelde aantal faillissementen uit op 524. In februari lag dit gemiddelde met 492 faillissementen op het laagste niveau sinds september 2011. Vergeleken met de piek van medio 2013 is het gemiddelde nog steeds relatief laag, aldus het CBS.