Nieuws Actueel

Meer personeel op late NS-treinen

Van onze redactie 9 april 2015

Image 4849208

In het weekeinde is er al veel sprake van twee spoormedewerkers op late treinen. Nu komt er gefaseerd dubbele bezetting op nachttreinen die dat nog niet hebben. Ook op bepaalde zondagochtendtreinen (terugkerend uitgaanspubliek) en op donderdag- en zaterdagavond komt extra personeel. Dat hebben de NS, vakbonden en de ondernemingsraad donderdag met elkaar afgesproken.

Ook komen er extra beveiligers voor de toegangscontroles op stations. Het gaat in totaal om meer dan honderd beveiligers.

Maatregelen De afgesproken maatregelen zijn onderdeel van de maatregelen die al in maart waren afgesproken. Door de combinatie van het versneld sluiten van poortjes, een permanente politievoorziening op de twintig grote stations met echte stationsagenten, de versnelde invoering van het stationsverbod en extra camera’s op de kleinere stations, hopen alle partijen agressie verder terug te dringen.

Wapens Om het geweld tegen NS-personeel in te dammen had vakbond FNV Spoor voorgesteld om beveiligers van de NS uit te rusten met pepperspray en wapenstok. Nu hebben beveiligers van de NS alleen handboeien. Staatssecretaris Wilma Mansveld (Infrastructuur) vindt het een ,,lastige stap'' om beveiligers van de NS of andere vervoerders ook uit te rusten met pepperspray en een wapenstok. Volgens haar is zo'n uitbreiding nogal wat en kan dat mogelijk ook agressie oproepen.

Omdat conducteurs de dupe zijn van het geweld zei Wim Eilert van de vakbond van rijdend personeel (VVMC) dat ze voor hun eigen veiligheid maar geen kaartjes moesten controleren.