Nieuws Actueel

Meer productie FrieslandCampina in het Noorden

Van onze redactie 3 december 2015

Kaasmakerij frieslandcampina productie Noord Nederland Groningen Friesland

Zuivelproducent FrieslandCampina verplaatst de kaasproductie in Rijkevoort naar de productielocaties in Bedum, Workum en Gerkesklooster. Ook wordt begin volgend jaar de boterproductie voor industriële afnemers van Den Bosch naar het Groningse Noordwijk verplaatst, meldt Noordblog woensdag.

ArbeidsplaatsenMet de verplaatsing van de kaasproductie, die in het derde kwartaal van 2017 haar beslag krijgt, gaan in het Oost-Brabantse dorp Rijkevoort een kleine zeventig arbeidsplaatsen verloren. Nog eens veertig banen verdwijnen door de verplaatsing van de boterproductie. FrieslandCampina concentreert verder de productie van biologische zuivel in Maasdam en sluit medio volgend jaar de kleinschalige vestiging in Limmen. Dit gaat ten koste van dertig arbeidsplaatsen. In Limmen wordt biologisch-dynamisch geproduceerde melk verwerkt.

Geen extra banenDe verplaatsing van de productie gaat gepaard met investeringen ter grootte van 30 miljoen euro. Een groot deel van die investeringen komt terecht in Gerkesklooster, waar onder meer de melkontvangst moet worden uitgebreid. Dat geldt ook voor de productiecapaciteit in de kaasmakerij en de opslag. De uitbreiding van de kaasproductie in de drie noordelijke fabrieken levert geen extra banen op. "Gerkesklooster is een nieuwe, sterk geautomatiseerde fabriek. Die kan de extra melk aan met de bestaande bezetting," aldus woordvoerder Jan-Willem ter Avest.

Sociaal planDe medewerkers en vakbonden zijn geïnformeerd over de reorganisatie van de drie bedrijfsonderdelen die in totaal ten koste gaat van 140 banen, zowel vaste als tijdelijke. Op vaste werknemers die hun baan verliezen is een sociaal plan van toepassing. Het bedrijf probeert hen aan nieuw werk te helpen.