Nieuws Actueel

Meer reizigers leveren Schiphol meer omzet op

Van onze redactie 19 februari 2015

Onder de streep hield Schiphol 272 miljoen euro over, een vijfde meer dan in 2013. ,,Dit is een gezond resultaat'', aldus topman Jos Nijhuis. Het stelt het luchthavenbedrijf in staat te blijven investeren. Het is gezien de groeiende concurrentie van luchthavens in bijvoorbeeld het Midden-Oosten, nodig de kwaliteit en capaciteit op topniveau te houden, aldus Nijhuis.

Aan de andere kant staat Schiphol gezien de lastige tijden die veel luchtvaartmaatschappijen doormaken onder druk om de prijzen binnen de perken te houden. Op vergelijkbare basis zijn de kosten afgelopen jaar met 0,7 procent verlaagd, terwijl het aantal reizigers toenam. Dat biedt ruimte voor de eerder aangekondigde verlaging van de tarieven met circa 7 procent per 1 april.

Schiphol verwerkte in 2014 circa 55 miljoen passagiers, 4,6 procent meer dan het voorgaande jaar. De hoeveelheid vracht nam met 6,7 procent toe tot 1,6 miljoen ton. Voor 2015 voorziet het luchthavenbedrijf een passagiersgroei van 2 procent. Door de verlaging van de havengelden zal de nettowinst naar verwachting lager uitvallen dan vorig jaar.