Nieuws Actueel

Meer reizigers pakken Air France-KLM

Lotte Grimberg 6 juni 2014

Air France-KLM heeft in mei 6,7 miljoen reizigers vervoerd, nagenoeg evenveel als een jaar eerder. Wanneer ook de gevlogen afstand wordt meegewogen, nam het passagiersvervoer met 2,5 procent op jaarbasis toe. Dat meldde het luchtvaartconcern vrijdag.

De groei zat vooral in vluchten naar verre bestemmingen, waarbij met name tickets naar Latijns-Amerika en naar zonbestemmingen in het Caribisch gebied en de Indische Oceaan in trek waren. De vraag naar vliegreizen binnen Europa, waar Air France-KLM moet opboksen tegen prijsvechters, lag daarentegen lager.

Beschikbare stoelenHet aantal beschikbare stoelen bewoog mee met die ontwikkeling. Op intercontinentale vluchten waren in mei 1 procent meer stoelen beschikbaar, op Europese vluchten juist 1,3 procent minder. Doordat de totale capaciteit met maar 0,5 procent toenam, zaten de vliegtuigen van de Frans-Nederlandse groep gemiddeld voller dan in mei 2013. De gemiddelde bezettingsgraad nam met 1,6 procentpunt toe tot 83,4 procent.

VrachttoestellenOok vrachttoestellen werden beter benut. De vraag lag 0,1 procent lager, terwijl de capaciteit met 3 procent is verminderd. De gemiddelde beladingsgraad steeg met 1,9 procentpunt tot 64,2 procent. Dat is nog altijd veel te weinig om winst te maken op het goederenvervoer. Daarom heeft Air France-KLM nieuwe maatregelen aangekondigd bij zijn vrachtdivisie. Details over die sanering worden op korte termijn verwacht.