Nieuws Actueel

Meer stress onder ondernemers

Caroline Spilt 1 april 2015

Stress ondernemers drugs middelgroot

Stress door ondernemen is een bekend probleem, maar de omvang blijkt onderschat. Ruim de helft van de ondernemers vindt dat stress het bedrijf afremt en 1 op de 8 entrepreneurs ondervindt echt schade als gevolg van teveel stress. Vooral het werven van klanten, omzet en liquiditeit zijn de oorzaken van stress. Bij ruim 20 procent is de druk zo hoog, dat men vlucht in het gebruik van harddrugs zoals XTC, om de situatie het hoofd te bieden.

Dit blijkt uit onderzoek van BusinessCompleet.nl naar stress onder MKB’ers en ZZP’ers. Aan het onderzoek deden 374 ondernemers mee.

Balans tussen privé en de zaakDriekwart van de ondernemers hebben naast het bedrijf, ook de zorg voor een gezin met kinderen. Die krijgen in praktijk vaak niet de volle aandacht. Zo steekt een overgrote meerderheid meer dan 40 uur per week in zijn zaak.

Lange werkweek2 van de 3 ondernemers werkt structureel meer dan 40 uur per week. En bijna 1 op de 5 zelfstandigen moet bijna op de zaak slapen, want die is meer dan 60 uur per week in de weer met zijn bedrijf. Nog geen 38 procent werkt maximaal 40 uur per week en kan daardoor meer ruimte vinden voor meer ontspanning.

VakantiesDie gedrevenheid heeft onherroepelijk zijn weerslag op andere vlakken, zoals op de vakanties. 1 op de 10 gaat nooit op vakantie van minimaal 1 week. Ongeveer tweede derde heeft maximaal 2 keer per jaar de ruimte om er even tussen uit te gaan. Echt weinig respondenten hebben de tijd om nog vaker een vakantie te boeken, of langer dan 1 week aaneengesloten niet te werken. Compensatie door wat vaker een weekendje weg te gaan is er enigszins. 48 procent geeft aan tot 2 keer per jaar een weekendje op pad te gaan om te ontspannen.

E-mail belangrijkste activiteitOp een ander vlak blijkt eveneens dat ondernemers ijverige types zijn, soms op het neurotische af. Zo checkt een kwart zijn e-mail minimaal elk uur en 35 procent elke paar uur. Overigens bleek al uit eerder onderzoek van BC.nl dat ondernemers ook graag op vakantie hun e-mail checken. Waarmee het digitale contact met de zaak het stress-gevoel zeker niet zal laten afnemen.

SportenHoe wordt dan al die stress gekanaliseerd? De indruk is er namelijk niet dat ondernemers als “labiele stresskippen” door het leven gaan. Wat kennelijk helpt is niet roken en veel sporten. Slechts 17 procent van de ondernemers rookt, tegenover 23 procent van alle Nederlanders die roken. Ruim de helft sport zeker 1 en meestal vaker per week. Maar een op de vijf zoekt helemaal geen ontspanning door fysieke inspanning. Zaken als naar muziek luisteren, thuis op de bank een filmpje kijken of social media worden vaak eveneens genoemd als uitlaatklep voor stress.

Drank en Drugs blijken populairOndernemers blijken niet vies van alcohol en zelf hard drugs. Een biertje of een glas wijn zijn dus ook populair bij MKB’ers. Meer dan de helft (51 procent) drinkt een paar keer in de week alcohol. Een op de tien (12 procent) drinkt tot drie glazen alcohol per dag. De drank heeft kennelijk weinig invloed op het functioneren. 84 procent vindt zichzelf geen probleemgeval. Ze kennen wel anderen met problemen door drank of drugs. Een kwart van de ondernemers geeft aan een paar ondernemers te kennen, voor wie het gebruik van alcohol of drugs als problematisch wordt ervaren. Wat in lijn ligt met de uitslag dat meer dan 20 procent hard drugs gebruikt, zoals XTC, paddo’s en cocaïne.

Lees verder op BC.nl