Nieuws Actueel

Meer vals geld in Nederland

Rik Nizet 18 juli 2014

Het aantal valse eurobiljetten in Nederland is in de eerste helft van dit jaar met bijna een kwart (24 procent) toegenomen vergeleken met de tweede helft van vorig jaar. In totaal werden er 23.900 valse biljetten onderschept, maakte De Nederlandsche Bank (DNB) vrijdag bekend.

De toename is opvallend omdat er wereldwijd juist sprake is van een daling. Volgens de Europese Centrale Bank (ECB) werden er wereldwijd in totaal 331.000 valse eurobiljetten aangetroffen, een afname van 6 procent vergeleken met de laatste 6 maanden van vorig jaar.

Vooral de coupures van 20 en 50 euro worden veel door valsmunters gedrukt. DNB benadrukt dat het risico om een vals biljet in handen te krijgen nog altijd heel klein is.

PolitieonderzoekUit een eerder politieonderzoek kwam naar voren dat er in Nederland nauwelijks valse euro's worden geproduceerd. Het komt wel eens voor dat ergens op een zolderkamertje een geldprinter wordt aangetroffen, maar de meeste valse biljetten in Nederland komen uit Italië en Bulgarije.