Nieuws Actueel

Meer verstekelingen betrapt door marechaussee

Van onze redactie 15 december 2014

Ook de verscherpte controles in het Franse Calais, waar jaarlijks duizenden mensen illegaal de oversteek over Het Kanaal proberen te maken, zijn aanleiding om in Hoek van Holland strenger te controleren, stelt woordvoerster Janet Takens van het ministerie van Veiligheid en Justitie.

In de periode van 1 januari 2013 tot en met november 2014 werden in Hoek van Holland 201 verstekelingen betrapt, blijkt uit cijfers van het ministerie. Bijna twee derde daarvan is in 2014 aangehouden. Takens: "Nadat wij signalen kregen uit het veld over deze toename, is de controle geïntensiveerd." Hoeveel extra mensen er nu worden ingezet, wil of kan het ministerie niet zeggen.

Brandbrief Vorige week stuurde belangenclub Transport en Logistiek Nederland (TLN) een brandbrief naar het ministerie over de problemen met verstekelingen die stiekem aan boord van vrachtwagens kruipen om zo mee op de boot naar Engeland te kunnen varen. Chauffeurs krijgen forse boetes en soms zelfs gevangenisstraffen als ze aan de overkant van het Kanaal worden aangehouden met illegalen in hun truck. Ze hebben de grootste moeite om te voorkomen dat mensen zich tussen de assen, in gereedschapskisten of in de trailer verstoppen. Het probleem doet zich vooral in Calais voor, waar illegalen soms letterlijk trucks bestormen om een plekje te bemachtigen. TLN ziet echter een verplaatsing richting Nederlandse havens. Met name Hoek van Holland wordt daarbij genoemd. Dat beeld wordt nu bevestigd door de cijfers van het ministerie. In de periode dat in Hoek van Holland 201 verstekelingen werden betrapt, liepen er in Europoort en IJmuiden respectievelijk 'slechts' 27 en 32 tegen de lamp.

TLN reageert verheugd op het gegeven dat de controles zijn geïntensiveerd, maar zegt geen signalen van leden te hebben dat ze ook werkelijk een effect bespeuren. "Maar ondernemers kloppen eerder bij ons aan met een klacht, dan met de constatering dat ze vaker een controle zien in de haven", erkent een TLN-woordvoerster.