Nieuws Actueel

Meer vrouwen aan de bak

Lotte Grimberg 17 augustus 2015

Het aantal vrouwen dat werkt is de afgelopen tien jaar sterker toegenomen dan het aantal mannen met een baan. Dat blijkt uit cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maandag heeft gepubliceerd.

In het tweede kwartaal van dit jaar waren er in Nederland in totaal 3,8 miljoen vrouwen aan het werk. Dat waren er tien jaar eerder 3,4 miljoen. Daartegenover steeg het aantal werkende mannen in die periode van 4,4 miljoen naar 4,5 miljoen. Wel werkt driekwart van de vrouwen in deeltijd. Bij mannen is dat 25 procent.

Meer mannenIn vergelijking met het tweede kwartaal van 2014 steeg het aantal werkende vrouwen met 84.000. Er waren vorig kwartaal 24.000 meer mannen aan het werk dan een jaar eerder.

Jonge vrouwenHet aantal vrouwen in het onderwijs en met een bedrijfseconomisch of administratief beroep nam bij alle leeftijdsgroepen relatief sterk toe. Bij jonge vrouwen nam vooral het aantal verkoopsters dat in de detailhandel werkt sterk toe. Deze groep vormt bijna de helft van alle jonge vrouwen met een commercieel beroep. Bij de vrouwen van 45 tot 75 jaar was de groei daarnaast groot bij de dienstverlenende beroepen, bijvoorbeeld in de horeca.