Nieuws Actueel

Meer winst voor Haagse bank

Rik Nizet 4 maart 2015

Nibc haagse bank 335

De Haagse bank NIBC heeft zijn winst afgelopen jaar licht kunnen vergroten. Vergeleken met een jaar eerder werden flink meer leningen verstrekt aan zakelijke klanten. Ook profiteerde de bank van een aanhoudende vraag van particuliere klanten naar hypotheken en spaarproducten.

Netto hield NIBC 24 miljoen euro over, 2 miljoen meer dan in 2013. De onderliggende winst verdubbelde zelfs naar bijna 42 miljoen euro, meldde de bank woensdag. In dit resultaat wordt geen rekening gehouden met de eenmalige heffing van 18 miljoen euro die de Staat heeft opgelegd als bijdrage aan de kosten van de nationalisatie van SNS Reaal in 2012.

Het economisch klimaat is volgens de bank positiever maar nog wel broos. NIBC boekte afgelopen jaar ruim een derde meer aan afwaarderingen in: bij elkaar 93 miljoen euro. De winst van het financiële concern ligt ook nog ver onder het niveau van 2012. Toen werd 73 miljoen euro winst gemaakt.

Bemoedigend jaarTopman Paulus de Wilt sprak in een toelichting van een "bemoedigend jaar''. Daarin nam NIBC onder meer de Duitse branchegenoot Gallinat-Bank over.

De bank loste afgelopen jaar ook het laatste nog resterende deel van zijn door de Staat gegarandeerde leningen af. NIBC was in 2008 een van de eerste Nederlandse slachtoffers van de Amerikaanse hypotheekcrisis, waardoor staatssteun nodig was om de bank uit de brand te helpen.