Nieuws Actueel

Meer wrakstukken MH370 gevonden

Lotte Grimberg 6 augustus 2015

Maylasia airlines cockpit mysterie vermiste boeing mh370 groot

De Nederlandse bodemonderzoeker Fugro blijft zoeken naar de vermiste Boeing 777 van Malaysia Airlines. Woensdag werd bekend dat het op het eiland Réunion aangespoelde wrakstuk afkomstig zou zijn van het toestel en dat er opnieuw vermoedelijke onderdelen van een vliegtuig zijn gevonden op het eiland.

Volgens topman Paul van Riel van Fugro zal het bedrijf doorgaan met de zoektocht tot het vliegtuig is gevonden. Het Franse eiland Réunion ligt circa 4000 kilometer ten westen van de zone waar onderzoekers vermoeden dat vlucht MH370 in zee is gestort.

Fugro zet speciale schepen in om de zeebodem af te speuren. Van Riel denkt dat op basis van stromingsmodellen in principe de locatie van vlucht MH370 berekend kan worden.

Boeing 777Nabestaanden van Chinese passagiers van de verdwenen vlucht MH370 hebben woedend gereageerd op de verklaring van de Maleisische premier Najib Razak. Die meldde woensdag dat het op het Franse eiland gevonden wrakstuk van de verdwenen Boeing 777 is. Franse onderzoekers die het wrakstuk bekeken verklaarden echter dat zij een "zeer sterk vermoeden'' hebben dat om een deel gaat van het toestel dat verdween op een vlucht van Kuala Lumpur naar Peking.

ToestelDe nabestaanden protesteerden donderdag bij het kantoor van Malaysia Airlines in Peking. Zij geloven niet in de verklaring die Razak heeft gegeven. "Wat daar wordt verteld, klopt van het begin tot het einde niet´´, aldus een vrouw wiens dochter in het toestel zat. Volgens de Chinezen wil Maleisië zo snel mogelijk van de zaak rond het toestel af.

Onder de 239 mensen aan boord van het toestel, waren 153 Chinezen. Ook een Nederlandse zat in het toestel.Meer wrakstukkenOp het Franse eiland Réunion in de Indische Oceaan zijn opnieuw vermoedelijke onderdelen van een vliegtuig gevonden. Dat heeft de Maleisische minister van Transport Liow Tiong Lai donderdag bekendgemaakt. Volgens de bewindsman ontdekte een Maleisisch team dat op het eiland actief is, onder andere een vliegtuigraam en stukken aluminium. De minister kon niet zeggen of de wrakstukken onderdeel waren van de verdwenen Boeing 777 van vlucht MH370. Een eerder gevonden wrakstuk lijkt wel van dat toestel te zijn.De nieuwe wrakstukken zijn naar de Franse onderzoekers gestuurd. Overigens konden die niet bevestigen dat er op het eiland nieuwe spullen waren ontdekt. Liow verklaarde dat Maleisië inmiddels andere eilanden in de regio zoals Maurituis en Madagascar, heeft gevraagd hun stranden te bekijken om te zien of ook daar wrakstukken zijn aangespoeld.