Nieuws Actueel

Mega-ontslag bij hulporganisaties

Lotte Grimberg 5 augustus 2015

Img 160711 125 online Bild

Bij de vier grootste organisaties voor ontwikkelingshulp wordt een kwart tot de helft van het personeel ontslagen. Door bezuinigingen raken Oxfam Novib, Cordaid, Hivos en Icco vanaf januari 80 procent van hun overheidssubsidie kwijt, schrijft de Volkskrant.

De vier organisaties staken al hun activiteiten in onder meer Zuid-Afrika, Rwanda en Bangladesh. Minister Ploumen wil naar andere vormen van ontwikkelingshulp, waarbij bedrijven een grotere rol spelen en overheden een kleinere.

"We laten ons niet klein krijgen", zegt directeur Farah Karimi van Oxfam Novib. Ze reageert op een artikel in de Volkskrant van woensdag, over de gevolgen van de bezuinigingen voor de hulporganisaties.

GeglobaliseerdNu een groot deel van de overheidssubsidie wordt geschrapt, blijken er veel andere financiële bronnen te kunnen worden aangeboord en lang niet allemaal in Nederland. ICCO klopte volgens woordvoerder Jaap 't Gilde aan bij internationale instellingen als de Bill & Melinda Gates Foundation en de MasterCard Foundation. Karimi doet zaken met bedrijven als Nutreco en schrijft in op projecten van de Zweedse en Britse overheid en van de Europese Unie. "Ook onze markt is geglobaliseerd", aldus Karimi.

Ondanks nieuwe inkomsten moeten de organisaties toch ook flink inkrimpen. "ICCO is daar al twee jaar mee bezig. Het is een grote verandering, maar wij zien volop perspectief en zijn zeker niet terneergeslagen", zegt 't Gilde. Karimi voegt eraan toe: "Het is zeker pijnlijk om medewerkers te zeggen dat hun job verdwijnt. Maar tegelijk worden we gedreven door onze missie, die is het allerbelangrijkst."