Nieuws Actueel

Mega-opdracht uit België voor Matel Metaal Vriezenveen

Van onze redactie 26 mei 2015

Matel Jan Matel Bert Kamp

Circa 100 ton staal heeft Matel metaal nodig om de order, die wordt uitgevoerd in opdracht van de Belgische hoofdaannemer Besix, te kunnen uitvoeren. „Al met al gaat het om ruim een miljoen euro”, zegt Jan Matel (55) met gepaste trots. Dat Matel Metaal een grote opdracht in het buitenland scoort is niet helemaal toevallig.

Veel last van de crisis

Het bedrijf uit Vriezenveen kijkt sinds het uitbreken van de crisis nadrukkelijk over de grens. „Het is ons eigenlijk sinds de start in 1995 altijd voor de wind gegaan”, kijkt oprichter Jan Matel terug. „In 2008 waren we net bezig ons bedrijf uit te breiden tot 3.300 vierkante meter, een verdrievoudiging van het vloeroppervlak, toen de crisis in de bouw begon. Dat heeft er flink ingehakt bij ons. We moesten in 2010 terug van 25 naar 15 werknemers. Er was niet alleen minder werk, we hebben ook schade geleden door faillissementen van klanten. Zo was bouwconcern Midreth, dat onder andere bekend werd vanwege de renovatie van het Rijksmuseum in Amsterdam, één van onze opdrachtgevers. Tot onze schrik ging Midreth in 2011 failliet. Om minder afhankelijk te worden van de Nederlandse markt ben ik toen over de grens gaan kijken om langzamerhand weg te komen uit wat ik een beetje oneerbiedig de bulkmarkt noem. We hebben behalve ons gewone werk exclusievere marktniches opgezocht waar wat meer te verdienen valt.”

Opdrachten uit Nigeria

Zo belandde Matel Metaal in Nigeria. „Joop van der Vinne, die ook uit Vriezenveen komt, werkte toen nog bij Rollercate in Staphorst. Hij had een Nigeriaans kerkbestuur als klant dat voor de kerk kogelwerende ramen en deuren wilde. Of wij die konden leveren? We maakten al brandwerende deuren en kozijnen, dus dat lukte wel. Daarna volgde nog de opdracht voor de bouw van een exclusieve trap voor een Nigeriaanse oliesjeik. Inmiddels is Van der Vinne voor zichzelf begonnen en hebben we samen Twenafric opgericht, een bedrijf waarin we beiden voor de helft deelnemen. Joop doet de verkoop in Afrika en wij zorgen dat het gemaakt en geplaatst wordt. Momenteel zijn we bijvoorbeeld bezig met een bijzondere trap voor het paleis van de vrouw van ex-president Jonathan Goodluck van Nigeria.”

Op zoek naar nichemarkten

Matel Metaal werkt vooral in opdracht van bouwbedrijven en architecten. Ook buitenlandse opdrachtgevers weten het bedrijf in Vriezenveen te vinden want Matel beschikt over een zogeheten CE-certificaat, waardoor het bedrijf in de hele EU mag leveren. Dankzij dat Europese certificaat kon Matel ook aan de slag voor het bedrijf van de familie Conzato in Italië, internationaal vermaard ontwerper en bouwer van exclusieve trappen, sierhekken en poorten. „Dat zijn uitdagende opdrachten”, zegt Jan Matel. „Ook voor de jongens in de werkplaats, allemaal gecertificeerde lassers.”

Foto: Jan Matel, directeur van Matel Metaal. (Bert Kamp)