Nieuws Actueel

Megaboete voor champignonbaas

Rik Nizet 25 juni 2014

Een Nederlandse en een Franse producent van champignonconserven hebben samen een Europese boete van ruim 32 miljoen euro gekregen voor verboden prijsafspraken. Het Nederlandse Prochamp moet ruim 2 miljoen betalen, het Franse Bonduelle ruim 30 miljoen.

Dat maakte de Europese Commissie in Brussel woensdag bekend. Het Nederlandse Lutèce ontsnapte aan een geldstraf, omdat deze onderneming de illegale praktijken onthulde.

Volgens de Europese Commissie zouden de drie bedrijven meer dan een jaar lang prijzen hebben afgesproken en klanten hebben verdeeld. Mogelijk alle consumenten hebben er nadeel van ondervonden, aldus de commissie. Brussel had volgens de Europese spelregels hogere boetes kunnen opleggen, maar de bedrijven besloten de zaak te schikken.

De commissie noemt het van wezenlijk belang om Europese consumenten te beschermen tegen praktijken die de concurrentie in de levensmiddelenindustrie verstoren. Brussel trad vorig jaar nog op tegen de Nederlandse garnalenhandelaars Heiploeg, Klaas Puul en Kok Seafood en een Duitse onderneming wegens illegale afspraken.