Nieuws Actueel

Megadomper voor haven Rotterdam

Rik Nizet 16 juli 2015

Haven rotterdam export groot

De bouw van een Russische bouwterminal in de Rotterdamse haven gaat niet door. Het Russische bedrijf Summa heeft de financiering niet rond gekregen.

Een woordvoerder van Havenbedrijf Rotterdam (HbR) bevestigde donderdag dat het in 2011 gesloten contract met Summa's dochteronderneming Shtandart TT woensdag is beëindigd. De vestiging van de terminal zou het Havenbedrijf de komende 30 jaar meer dan 700 miljoen aan inkomsten opleveren.

SummaSumma kreeg de zaak niet rond omdat Russische olieconcerns geen garanties wilden geven voor de levering van ruwe olie aan de terminal van Summa. Dat zou mede te maken hebben met de ruzie tussen Rusland en Europa over Oekraïne en de daaruit voortvloeiende handelssancties tegen Rusland. Ook veranderingen in de interne politieke verhoudingen in Rusland zouden een rol spelen.

AkkoordIn 2011 werd in Moskou een akkoord over de vestiging van de terminal in Rotterdam getekend, onder toeziend oog van premier Mark Rutte en de toenmalige Russische president Dmitri Medvedev. In 2013 dreigde het project vast te lopen door problemen met vergunningen, maar die werden toen opgelost en in april van dat jaar meldde minister Henk Kamp van Economische Zaken dat de bouw definitief door kon gaan. Sinds begin 2014 zijn de verhoudingen tussen Rusland en Europa verslechterd.

OlieterminalIn de olieterminal van Summa in Europoort zou ruwe olie uit Rusland worden opgeslagen om vanuit Rotterdam te worden geëxporteerd naar andere landen. Het Havenbedrijf gaat nu opzoek naar een andere bestemming voor het terrein dat was gereserveerd voor de Russen. Het Havenbedrijf zegt ervan overtuigd te zijn dat de beëindiging van het contract met Shtandart ,,geen effect zal hebben op de omvangrijke hoeveelheden ruwe olie en olieproducten die tussen Rusland en Rotterdam verscheept worden''.