Nieuws Actueel

Megaschikking valutaschandaal nadert

Lotte Grimberg 7 november 2014

Toezichthouders in de Verenigde Staten en Groot-Brittannië naderen een schikking met een aantal grote internationale banken over beschuldigingen van manipulatie van valutakoersen. Dat meldde zakenkrant The Wall Street Journal (WSJ) vrijdag op gezag van bronnen rond de onderhandelingen.

De schikking zal volgens het dagblad binnen 2 weken rond zijn. Alleen al het Britse boetebedrag komt naar verwachting ruim boven de 1 miljard pond (1,3 miljard euro) te liggen. Bij de gesprekken zijn momenteel zeven banken betrokken: Barclays, HSBC, Royal Bank of Scotland, UBS, Citigroup, JPMorgan Chase en Bank of America.

De banken wordt verweten dat zij onvoldoende toezicht hielden op hun werknemers die zich bezighielden met valutahandel. Dat heeft fraude in de hand gewerkt. Eerder lag de sector ook al onder vuur door misstanden bij de vaststelling van belangrijke rentetarieven die in het interbancaire geldverkeer worden gebruikt.

Bank of America nam woensdagavond al een voorschot op een eventuele boete. De bank liet weten achteraf een extra voorziening van 400 miljoen dollar te hebben ingeboekt in de al gepubliceerde resultaten over het derde kwartaal. Daardoor kwam de firma uit op een nettoverlies in plaats van de eerder gerapporteerde winst.