Nieuws Actueel

Melk klotst tegen plinten bij FrieslandCampina

Van onze redactie 28 december 2015

Koe melk productie vee Friesland Campigna

Zuivelcoöperatie FrieslandCampina kan de sterk gestegen toevoer van melk niet aan en roept daarom bij de melkveehouders op de productie zoveel mogelijk te drukken, meldt RTV Noord.

FrieslandCampina meldt dat de aangesloten melkveebedrijven in 2015 6,4 procent meer melk geleverd hebben dan in 2014. Sinds april 2015 is er een einde gekomen aan het melkquotum en mogen melkveehouders zoveel melk produceren als ze willen. Vanaf vorige maand is de melklevering in een 'plotselinge stroomversnelling' terecht gekomen, zo schrijft FrieslandCampina.

FrieslandCampina heeft de afgelopen jaren fors geïnvesteerd in extra verwerkingscapaciteit, maar kennelijk geen rekening gehouden met een dergelijke stroomversnelling van de melkproductie zoals afgelopen november. Ook lukt het niet meer de melk te slijten aan andere zuivelondernemingen.

Er komt een vergoeding voor de boeren die de productie van melk niet verder opvoeren. Blijft de aanvoer onverminderd groot, dan heeft FrieslandCampina tot half februari een acuut verwerkingsprobleem.