Nieuws Actueel

'Melkveehouder kan uit bodem meer winst halen dan via vee'

Van onze redactie 17 november 2014

Doel van de kringloopwijzer is een betere benutting van stikstof en fosfaat. Beide stoffen zijn nodig voor de groei van gewassen. Koeien nemen de stoffen op via het voer. Een efficiënter gebruik van stikstof en fosfaat is goed voor het milieu, voor het waterbeheer en voor de vruchtbaarheid van de bodem. Een efficiënte benutting zorgt voor minder mestafvoer en voor lagere voederkosten. „De boer kan daardoor een beter bedrijfsresultaat behalen”, zegt projectleider Johan Temmink.

Uit de 212 ingevulde kringloopwijzers blijkt dat de stikstofbenutting in de bodem op de deelnemende bedrijven varieert van 40 tot 90 procent. Temmink: „Als je 100 kilogram stikstof in de bodem brengt en je haalt er via de gewassen 50 kilogram uit dan is de benutting 50 procent. Hoe hoger het percentage, hoe lager de verliezen.”

De stikstof- en fosfaatbenutting in de koe ligt beduidend lager dan de percentages die in de bodem kunnen worden behaald. De stifstofbenutting in de koe ligt tussen de 20 en 30 procent. Temmink: „Een percentage van 30 is al vrij hoog. Hooguit de bedrijven die op 20 procent zitten, kunnen nog wat winst boeken.”

Foto: Carlo ter Ellen