Nieuws Actueel

Melkveehouder Tenniglo moet mogelijk wijken door Natura 2000

Van onze redactie 13 april 2015

Melkveehouder Tenniglo Toma Tudor

„Toch is het zo”, zegt Gerard Tenniglo aan de keukentafel van zijn boerderij aan de Steenmatenweg in Agelo, tussen Rossum en Ootmarsum. „Direct achter ons ligt het Agelerbroek, dat is aangewezen voor Natura 2000. De plek waar onze boerderij staat en de weilanden erom heen die van ons zijn of die we gebruiken, willen ze als een soort bufferzone gebruiken. Het moet er veel natter worden, en we mogen niet meer bemesten. Als dat echt zo is kunnen wij hier niet verder boeren.”

Zorgen

Tenniglo zegt het rustig, maar zowel hij als zijn vrouw Mariska maakt zich zorgen. „We zijn hier klein begonnen met dertien hectare, en we hebben in de loop der jaren een mooi en gezond bedrijf opgebouwd van 28 hectare eigendom. Bovendien hebben we met onze twee zoons ook nog eens opvolgers. Alles goed voor elkaar zou je zeggen, totdat vorig jaar zomer duidelijk werd dat Natura 2000 ons ernstig zou gaan bedreigen.”

Tenniglo heeft er begrip voor dat natuur beschermd moet worden. „Ik heb ook altijd rekening gehouden met het natuurgebied achter m’n huis. Ik heb ook nooit de indruk dat het daar slechter gaat dan twintig jaar geleden. Mensen die hier langs komen snappen er vaak niets van, dat wij zouden moeten wijken voor een stuk natuur. Natuurbescherming prima, dat moet zelfs, maar Natura 2000 is overdreven.”

Familietraditie

Mocht het bedrijf van de Tenniglo’s ophouden te bestaan, is daarmee een mooie familietraditie ten einde, zegt Mariska. „De opa van Gerard was boer, zijn vader en nu hijzelf. En inmiddels staan de opvolgers klaar. Het is toch doodzonde dat zoiets kapot gaat door invloeden van buitenaf?

Foto: De familie Tenniglo in de stal. (Toma Tudor)