Nieuws Actueel

Mensen stoppen als Jantien op haar koe rijdt

Van onze redactie 2 januari 2015

Als Jantien op Roos in de wei rijdt, stappen veel mensen van verbazing van hun fiets om hun mobieltjes tevoorschijn te halen. Want zo vaak zie je niet iemand op een koe rijden. Jantien besloot om op Roos te gaan rijden, omdat haar ouders haar aanvankelijk niet lieten paardrijden. En Roos stond bij haar thuis.

Zadelmak Het is niet makkelijk om op een koe te rijden. Volgens Jantien moet je die eerst 'zadelmak' maken. Dit houdt in dat de koe moet wennen aan het feit dat er iemand op haar zit en dat ze een zadel en teugels moet dragen. "Dat moet je bij een koe meer herhalen, ze reageert niet zo snel als een paard", legt Jantien uit.

Roos geeft minder melk dan de andere koeien gemiddeld en is minder mooi gebouwd. "Maar ze kan dingen die andere koeien niet kunnen", zegt Jantien. Twee jaar geleden begon ze daarop te rijden.

Niet zielig De afgelopen dagen kwamen Hart van Nederland en Omroep Zeeland al langs bij Jantien en haar koe Roos. Naast veel positieve reacties, werd er ook kritisch gereageerd. Zo vonden mensen het zielig en slecht voor het dier. Jantien vindt dit onzin: "We behandelen haar goed; ze wordt onderzocht door een dierenarts, we geven haar extra krachtvoer en ze komt altijd vrolijk naar me toe als ik de stal in kom. Dat zou niet zo zijn als ze het niet leuk zou vinden."

Jantien verwacht dat ze over een jaartje mag gaan paardrijden. Dat wil niet zeggen dat ze dan nooit meer op Roos zal klimmen. "Want dat vind ik veel te leuk."

Lees het hele verhaal in de editie Walcheren van de PZC