Nieuws Actueel

Mensenhaar in ons brood

Jeroen Jansen 6 februari 2014

In ons brood zit de zogenaamde broodverbeteraar. Tot nog toe niks geks. Maar broodverbeteraar wordt in sommige gevallen gemaakt van Chinees mensenhaar. Dat meldt het KRO-programma Keuringsdienst van Waarde in de uitzending van vanavond.

Bakkers voegen broodverbeteraar toe aan het deeg om de malsheid van hun brood te verbeteren. Aan pak 'm beet de helft van de gebruikte broodverbeteraars wordt het aminozuur L-cysteïne toegevoegd. Dat wordt meestal onttrokken aan bijvoorbeeld maïs, maar bij een goedkopere productiemethode die vooral in China plaatsvindt, worden eendenveren toegevoegd.

Tachtig procentZou je denken, het programma onthult namelijk dat de L-cysteïne van de Chinese broodverbeteraar slechts voor twintig procent uit eendenveren wordt onttrokken. De overige tachtig procent is mensenhaar.

Chemisch procesLokale kappers leveren het haar aan de fabrieken van de broodverbeteraar. Het wordt gescheiden van het overige afval, gereinigd en via een aantal chemische processen omgezet tot L-cysteïne.

PlantaardigDirecteur van broodverbetermiddelenproducent Sonneveld Cees Hack zegt dat het zeer onwaarschijnlijk is dat dat haar ook in ons brood terecht komt. "De Nederlandse producenten die L-cysteïne toevoegen aan hun broodverbeteraar, gebruiken bijna allemaal de plantaardige variant. Minder dan 10 procent verwerkt ook de dierlijke versie uit China, maar ik kan mij niet voorstellen dat zij zakendoen met dit soort fabrieken."