Nieuws Actueel

Merck koopt Sigma-Aldrich over

Lotte Grimberg 22 september 2014

Het Duitse farmacie- en chemieconcern Merck neemt de producent van chemicaliën en laboratoriummateriaal Sigma-Aldrich over voor 17 miljard dollar (13,1 miljard euro). Dat maakte Merck maandag bekend.

De bestuurders van zowel Sigma-Aldrich als Merck steunen de overname, die naar verwachting medio 2015 wordt afgerond, unaniem. De transactie wordt nog aan de aandeelhouders van Sigma-Aldrich voorgelegd tijdens een buitengewone vergadering. Bij Merck is die stap niet vereist.

BesparenHet Duitse bedrijf betaalt 140 dollar per aandeel Sigma-Aldrich, dat ook een kantoor heeft in Zwijndrecht. Naar verwachting draagt de aankoop direct bij aan de winst per aandeel van Merck, dat door de transactie jaarlijks 260 miljoen euro aan kosten denkt te kunnen besparen.

De overname wordt door de financiële markten gezien als een compensatie voor de zwakke prestaties van Serono, de biotechnologiedivisie van Merck die er al een tijdje niet in slaagt om met nieuwe succesproducten te komen.

VersterkingSigma-Aldrich betekent ook een versterking van Millipore, een Amerikaans bedrijf dat Merck in 2006 inlijfde voor circa 6 miljard dollar. Merck krijgt daarnaast meer toegang tot Aziatische markten.

Life science-industrie Door de samensmelting ontstaat volgens Merck een van de grootste spelers in de zogeheten 'life science'-industrie die een mondiale omvang heeft van 130 miljard dollar. Merck rekende voor dat de omzet in deze markt vorig jaar fors hoger zou zijn geweest wanneer het destijds al Sigma-Aldrich aan boord had gehad. De omzet zou dan met 79 procent zijn gestegen tot 6,1 miljard dollar.