Nieuws Actueel

Merkel: compromis met Griekenland mogelijk

Van onze redactie 12 februari 2015

Het is de eerste vergadering waar de nieuwe Griekse premier Alexis Tsipras aanschuift. Hij wil af van het mede door Europa opgelegde bezuinigingsbeleid, maar wil van Europa wel steun om de enorme schuldenberg van het land aan te pakken.

,,Europa is altijd uitstekend in staat gebleken een compromis te bereiken'', zei Merkel. Zij voegde eraan toe dat Duitsland daartoe bereid is. Wel benadrukte zij dat het voor de geloofwaardigheid van Europa wel noodzakelijk is dat afspraken worden nagekomen.

Financiële problemen Woensdag gingen de ministers van Financiën van de eurolanden naar huis zonder overeenstemming over de aanpak van de Griekse schuldenkwestie. De Griekse minister van Financiën Yanis Varoufakis trok op het laatste moment zijn steun aan de overeengekomen eindtekst in, naar verluidt na een telefoontje met Tsipras. Het huidige leningenprogramma loopt aan het einde van de maand af. Zonder oplossing of nieuwe afspraken komt Griekenland dan snel in de financiële problemen.

Tsipras zei in Brussel voor de EU-top het volste vertrouwen te hebben ,,dat wij allen samen een levensvatbare oplossing kunnen vinden''. Hij beantwoordde geen vragen van de pers.

Tijdens de top zal eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem de laatste stand van zaken toelichten. Onderhandelingen zullen niet plaatsvinden, dat is het werk van de eurogroep. Maandag komt die weer bijeen in Brussel.