Nieuws Actueel

Merkel: deal met Griekenland nog mogelijk

Lotte Grimberg 18 juni 2015

Een deal met Griekenland over de schuldencrisis is nog steeds mogelijk, maar dan moet het land zich wel houden aan de beloftes die zijn gedaan aan de schuldeisers. Dat heeft de Duitse bondskanselier Angela Merkel donderdag gezegd in een toespraak in het Duitse parlement.

Volgens Merkel zijn de inspanningen van Duitsland erop gericht Griekenland binnen de euro te houden, maar moet Athene wel de afgesproken hervormingen doorvoeren. "Ik ben ervan overtuigd dat als er een wil is, er een weg is. Als de politiek verantwoordelijken in Athene die wil kunnen opbrengen, dan is een overeenkomst mogelijk'', aldus Merkel tegen de Bondsdag.

De bondskanselier zei verder dat de eurozone sterker is geworden sinds het begin van de schuldencrisis. Ze wees op de successen in Ierland, Portugal en Spanje. "Die landen hebben hun kans gegrepen'', aldus Merkel. Ook Griekenland was op de goede weg, maar helaas werden daar noodzakelijke hervormingen steeds weer uitgesteld, zei de bondskanselier.

BasisprincipeMerkel verklaarde dat Griekenland in de afgelopen vijf jaar ,,ongekende solidariteit'' van Europa heeft gekregen. Het basisprincipe geldt nog steeds: steun in ruil voor hervormingen, aldus de bondskanselier.

De Duitse centralebankpresident Jens Weidmann liet donderdag in een interview met verschillende Europese kranten weten dat haast gemaakt moet worden om een deal met Griekenland te sluiten. De Griekse regering is nu aan zet, aldus de president van de Bundesbank. Een breuk met de schuldeisers zal volgens hem moeilijk te controleren gevolgen hebben voor Griekenland.

Donderdag wordt in Luxemburg vergaderd over Griekenland door de ministers van Financiën van de eurozone, verenigd in de eurogroep. Eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem heeft al aangegeven geen resultaat te verwachten uit dat overleg.