Nieuws Actueel

Merkel spreekt zich uit tegen netneutraliteit

Van onze redactie 4 december 2014

"Als we het internet innovatief willen houden, moeten er garanties zijn voor bepaalde diensten. Alleen als er een garantie is op goed internet zullen cruciale diensten ontwikkeld blijven worden", aldus Merkel tijdens een conferentie die door Vodafone is georganiseerd. De bondskanselier pleit dan ook voor duidelijke 'spelregels' op het internet.

Vuurwerk De standpunten voor Merkel kunnen in Europees verband nog weleens voor vuurwerk gaan zorgen. Brussel wil netneutraliteit vastleggen in Europese regels en bovendien in 2015 een einde maken aan roamingkosten in Europa. Onlangs lekte al uit dat de Europese Raad, waar alle lidstaten in vertegenwoordigd zijn, de plannen mogelijk zou gaan afzwakken. Vooral telecomproviders verzetten zich tegen netneutraliteit en tegen het afschaffen van roamingkosten.

In Nederland is netneutraliteit nu bij wet geregeld. Providers moeten al het internetverkeer gelijkwaardig behandelen en mogen bepaalde diensten geen voorrang geven. Als Europa anders besluit, heeft dat ook gevolgen voor Nederland.