Nieuws Actueel

Mestbedrijf in Den Bosch levensgevaarlijk

Van onze redactie 28 januari 2015

Bij het toonaangevende mestverwerkingsbedrijf AquaPurga stapelen de problemen zich op. Medewerkers zijn ziek geworden nadat ze onbeschermd waren blootgesteld aan zeer gevaarlijke stoffen. Dat blijkt uit onderzoek door deze krant.

Financiële problemen Deze misstand komt bovenop grote financiële problemen bij het bedrijf. AquaPurga staat op omvallen en betaalt al enige tijd geen salarissen uit. Voor honderden particuliere investeerders, in het verleden gelokt met aantrekkelijke rendementen, dreigt een schadepost van in totaal 30 miljoen euro.

Het in Den Bosch gevestigde AquaPurga zet mest van varkensboeren om in restproducten. In de politiek geldt het als een voorbeeldbedrijf. Vorige week nog brachten Brabantse Statenleden een werkbezoek aan AquaPurga.

Naar nu blijkt belandden 2 monteurs in 2013 met acute vergiftigingsverschijnselen in het ziekenhuis. 1,5 jaar later zitten zij nog steeds ziek thuis.

Extreem giftig gas Bij de machines ademden zij zeer giftige gassen in, waaronder waterstofdisulfide. Volgens longarts Jos Rooijackers, die een van de medewerkers onderzocht, is dit een 'extreem giftig gas'. "Het verdringt zuurstof, waardoor het bij inademing direct kan leiden tot de dood. In juni 2013 overleden nog 3 mensen hieraan in Makkinga." Die slachtoffers raakten bedwelmd tijdens het schoonmaken van een mestsilo, ondanks de gasmeter en luchtkap die ze droegen. De medewerkers van AquaPurga droegen tijdens de incidenten geen masker. Ze hadden ook geen geschikte werkkleding en veiligheidsvoorschriften ontbraken, concludeerde de Inspectie SZW in een rapport dat in bezit is van deze krant. In november 2013 sommeerde de inspectie het bedrijf de fouten te herstellen.

Alarmbellen Rooijackers is verbaasd dat de inspectie de boel niet meteen liet stilleggen. "Bij zulke gasconcentraties, moeten alle alarmbellen gaan rinkelen", zegt de arts van het Nederlands Kenniscentrum Arbeid en Longaandoeningen.

Ook andere technici die aan de machines van AquaPurga sleutelden, kregen vergiftigingsklachten. De 2 monteurs die in het ziekenhuis belandden, stellen hun oud-werkgever aansprakelijk en bereiden een rechtszaak voor.

AquaPurga wil niet reageren.