Nieuws Actueel

Mestfabriek Twence verdeelt de meningen in Zenderen

Van onze redactie 1 mei 2015

Elhorst Vloedbeld Carlo ter Ellen

Bewoners vrezen ongelukken en wijzen erop dat zij al voldoende risico’s lopen: op het spoor naast de deur worden gevaarlijke stoffen vervoerd en Urenco in Almelo ligt op een steenworp afstand. Een mestverwerkingsinstallatie erbij vinden ze niets, zo bleek op een infoavond van Twence woensdag.

Nauwelijks gevaar

De afvalverwerker zegt dat de productie van gas op de schaal waarop dat in Zenderen is gepland nauwelijks gevaar oplevert. Het enige dat kan gebeuren is dat gas ontsnapt, maar daarvoor zijn allerlei noodmaatregelen ingebouwd. Woordvoerder Lars Wormgoor vergeleek het met de gierkelder van een boer: „Die gaat ook niet zonder veiligheidsmaatregelen naar binnen, want daar komt ammoniak en stikstof vrij.”

De vergunningaanvraag gaat binnen enkele weken naar de gemeente. Daarin is vastgelegd hoeveel geluids- en stankoverlast ontstaat. Volgens de berekeningen blijft dat ver onder de norm. Buiten het terrein van Elhorst/Vloedbelt is niks te merken van de activiteiten. Dat geldt ook voor het aanzien. Alles gebeurt binnen de huidige hal. Op termijn komt de vergister. Dan komen buiten de hal ook silo’s te staan. Die zijn niet hoger dan het pand.

Foto: Carlo ter Ellen