Nieuws Actueel

Met 5 lijstjes alles onder controle

Lotte Grimberg 16 februari 2015

De werkdruk en werkstress van de werkende Nederlander wordt steeds groter. Niet gek dus dat je af en toe wat vergeet. Maar of al die losse post-its en aantekeningen op je hand nou de oplossing zijn? Daarom wordt het eens tijd voor een degelijk systeem voor wat overzicht!

Een systeem van vijf lijstjes zal er voor zorgen dat je alles onder controle houdt.

1. To-dolijstDit is verreweg de bekendste lijst. Verzamel op deze lijst alle taken die je op dit moment zou kunnen uitvoeren. Bedenk dus geen taken die je pas over een aantal jaar uit kan voeren. Om de lijst extra overzichtelijk te maken zet je het meest belangrijke bovenaan en het minst belangrijke onderaan.

2. De laterlijstDeze lijst is een vervolg van de to-dolijst. Hier kun je taken op plaatsen waar je in de komende week niet aan toe denkt te komen. Deze lijst zorgt voor een hoop rust, omdat je weet waar je aan toe bent.

3. Uitstaande itemlijstWaarschijnlijk heb je wel eens een collega gevraagd wat op te zoeken of iets voor je te maken. Om te voorkomen dat je dit vergeet maak je de uitstaande itemlijst. Op deze manier weet je precies waarop je allemaal aan het wachten bent.

4. Personenlijst/ meetinglijstDit is het geheime wapen onder de lijstjes. Door de terugkerende vergaringen en gesproken personen met expertise te noteren, ben je altijd goed voorbereidt. Tijdens de vergaderingen kan je iedereen verrassen met scherpe en goede ideeën.

5. ProjectlijstDeze lijst is simpelweg een overzicht van lopende projecten waaraan je werkt. Door eenmaal per week de lijst te bekijken en per project te bepalen welke actie nodig is om vooruit te gaan, kun je alvast je to-dolijst vullen.