Nieuws Actueel

'Met alleen een webwinkel red je het niet'

Met alleen een webwinkel kom je er niet, is de overtuiging van Frank de Splenter, je moet durven vernieuwen. Terwijl de ene na de andere schoenenketen afgelopen jaar omviel, opende hij een 'flapshipstore' in Terneuzen.

Harmen van der Werf | Foto: Ronald den Dekker 31 maart 2016

De Splenter Terneuzen flagshipstore schoenenzaak

Hij is zo trots als een pauw, Frank de Splenter. Hij heeft zojuist aan de Noordstraat in Terneuzen - wat hij noemt - de 'flagshipstore' van zijn schoenenzaak geopend. De éne na de andere klant die de winkel binnenloopt, feliciteert hem. Frank glundert. Hij weet dat hij een goede zet heeft gedaan.

Jongste telgAlleen met zijn zus Thea runt hij nog het familiebedrijf. Zijn broer Paul en zus Bea zijn drie jaar geleden met pensioen gegaan. Frank (49) is de jongste telg van de schoenenfamilie. "Mijn vader en moeder zijn vijfenzeventig jaar geleden in Oostburg begonnen", vertelt hij aan de PZC. "In 1985 openden zij voor ons een tweede zaak in Terneuzen. Mijn vader was toen al zeventig jaar." Frank citeert wat zijn vader toen zei: "Doe het goed, jullie, anders hebben jullie ouders geen goede oude dag meer."

De kinderen De Splenter hebben dat in hun oren geknoopt. Inmiddels telt het bedrijf zeven 'gewone' winkels, voornamelijk in Zeeland, en een webwinkel. "Het laatste hoort er tegenwoordig bij. Je moet ook online actief zijn, maar", is Franks vaste overtuiging, "je redt het daar niet mee. Mensen willen schoenen kunnen voelen, ruiken, proeven."

BijgedraaidDe éne na de andere landelijke schoenenketen is het afgelopen jaar omgevallen. Frank weet wel waaraan dat ligt. "Zij zitten ver weg in een kantoor. Wij niet. Wij zijn geen mammoettanker. Wij zijn zo bijgedraaid. En het belangrijkste, we kennen onze klanten en we weten wat zij willen. Het is ons met de paplepel ingegoten. Onze ouders leefden voor de schoenen en wij zijn als kinderen groot geworden tussen de schoenenrekken."

Winkelcentra in binnensteden moeten het in de toekomst meer en meer van familiebedrijven hebben, volgens Frank, van familiebedrijven die het verschil maken. Hij neemt woorden als 'sfeer' en 'beleving' in de mond. Vernieuwen hoort daarbij.

Neem de zaak in Terneuzen. Bij de opening in 1985 was die honderd vierkante meter groot. Het winkeloppervlak is sinds de recente verbouwing ruim zes keer zo groot geworden. Schoenen en ook tassen zijn er geëtaleerd als ware het kunstobjecten, in een grote, vrije ruimte. Achter in de zaak kun je aan een grote tafel koffiedrinken. Klanten zijn er te gast.

KleurigerNog altijd wil Frank vooruit. Hij reist internationale beurzen af om zijn collectie te verbeteren. "Ik wil voor iedereen wat kunnen bieden, in de wetenschap dat je in elke plaats een iets ander assortiment moet voeren. Duitsers die we veel in Oostburg zien, vinden bijvoorbeeld onze schoenen kleuriger en mooier dan in Duitsland waar het veel zwart is."

Het is belangrijk dat de omgeving ook meebeweegt, vindt Frank. In Terneuzen wordt momenteel gesproken over een wekelijkse in plaats van maandelijkse zondagopenstelling. Frank is voor. "Laat maar komen. Mensen zijn allemaal druk tegenwoordig. En het zou ook goed zijn voor Terneuzen."