Nieuws Actueel

Met een app oogje in het zeil houden bij ouderen

,,Mijn vader wil echt geen pieper dragen", zegt Thijs van Doorn. Daarom bedacht hij de app 'Are you okay today' om als wakend oog te dienen. Dat schrijft het AD.

Iris Hendriks | Foto: Victor van Breukelen 16 februari 2017

Are you ok today app Thijs van Doorn

,,Ik wilde een manier bedenken waarop ik kon checken of alles goed ging met mijn vader zonder dat ik hem steeds op hoefde te bellen en zonder dat hij het gevoel kreeg dat er inbreuk gedaan werd op zijn privacy", vertelt Van Doorn. Hij ontwikkelde 'Are you okay today', een app voor mantelzorgers waarin een stoplicht aangeeft of een thuiswonende oudere actief is geweest of dat er reden is om een belletje te plegen. ,,Het werkt onder andere met verloopstekkertjes. Deze zitten aangesloten aan de stroomkabels van apparaten die dagelijks gebruikt worden. Denk hierbij aan de waterkoker, de tv en het nachtlampje", legt Van Doorn uit. ,,Als het apparaat wordt gebruikt, geven de stekkers een signaal af naar de app. Als het signalenpatroon niet afwijkt van voorgaande metingen blijft het stoplicht op groen. Als het wel afwijkt wordt het licht oranje of rood."

Proef

In samenwerking met verzorgingshuis De Blije Borgh in Hendrik-Ido-Ambacht start Van Doorn binnenkort een proef met de app. Hierin zullen tien ouderen het systeem uitproberen. ,,We willen eerst kijken hoe hoog het niveau van acceptatie is", vertelt Ben Krapels, teammanager Thuiszorg van De Blije Borgh. ,,Daarna gaan we kijken wat er nog anders moet om het product op de markt te brengen. We willen dat families de apparatuur zelf kunnen aanbrengen en dat het betaalbaar is. We schatten het systeem nu rond de 70 tot 100 euro."

Niet zichtbaar

Het grootste voordeel van Are you okay today is volgens Van Doorn dat de ouderen niks zien van de sensoren en dus niet geconfronteerd worden met het idee dat ze een dagje ouder worden en controle nodig hebben. Ook is het de bedoeling dat het systeem voorkomt dat ouderen dagen alleen in huis liggen als ze bijvoorbeeld gevallen zijn. Daarnaast kunnen de mantelzorgers niet van a tot z volgen wat de oudere doet. Van Doorn: ,,Als het stoplicht groen is, kan je niet zien waar de signalen vandaan zijn gekomen, maar wel dat er dus activiteit is geweest. Als het stoplicht op rood springt kan er een overzichtje geopend worden waar precies op staat welk signaal van welk apparaat gekomen is en hoe laat dat was."

Gerelateerde artikelen

'Tinder' voor senioren blijkt hit in RotterdamStuur je eenzame oma een kaartje met de Omapost-appApp-maker en bezorgde vader vinden elkaar na noodkreet