Nieuws Actueel

Met een fooi aan de kant gezet

Lotte Grimberg 20 juni 2014

Bij Facilicom, een grote dienstverlener in de beveiliging, schoonmaak en catering, dreigen acties nu de vakbondsleden het eindbod voor een sociaal plan hebben afgewezen. Dit meldden FNV Bondgenoten en CNV Vakmensen vrijdag.

Het sociaal plan heeft betrekking op de ruim 180 werknemers die hun baan verliezen door de komende sluiting van sigarettenfabrikant Philip Morris in Bergen op Zoom. De vakbonden eisen een goede ontslagvergoeding op basis van de oude kantonrechtersformule.

Werk-naar-werkOok willen de bonden een gedegen begeleiding voor werknemers naar ander werk, waarbij Philip Morris, Facilicom, uitkeringsinstanties en de overheid samenwerken. Voor de begeleiding van werk-naar-werk wil Facilicom alleen gebruikmaken van het eigen mobiliteitscentrum, aldus FNV en CNV.

Philip Morris"De Facilicom-medewerkers voelen zich met een fooi aan de kant gezet'', zegt vakbondsbestuurder Leen van der List bij FNV Bondgenoten. "Jarenlang, sommigen wel 30 jaar, hebben ze zich ingezet bij Philip Morris en hebben ze bijgedragen aan de miljoenenwinst van Facilicom. Nu Philip Morris stopt met de productie staan deze 180 toegewijde mensen met vrijwel lege handen op straat.''

"Gezien de opstelling van de werkgever en de reacties van de werknemers kan het niet anders dan dat er acties volgen. De komende dagen gaan werknemers nadenken over hoe en wanneer de acties zullen plaatsvinden'', aldus Van der List.