Nieuws Actueel

'Met euro geen schuldsanering voor Grieken'

Caroline Spilt 16 juli 2015

Grexit griekenland athene euro middelgroot

Een schuldsanering voor Griekenland is niet mogelijk zolang dat land deel uitmaakt van de eurozone. Dat zei de Duitse minister van Financiën Wolfgang Schäuble donderdag in een gesprek met radiostation Deutschlandfunk.

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) waarschuwde eerder deze week dat Griekenland zonder gedeeltelijke kwijtschelding alsnog zal bezwijken onder zijn enorme overheidsschuld. Het extra hulpprogramma waarover afgelopen weekeinde een voorlopig akkoord werd bereikt, zal volgens het IMF niet volstaan.

SchuldsaneringSchäuble erkende dat de problemen groot zijn. "Niemand weet hoe het zonder schuldsanering zal gaan. Dat is de situatie'', zei hij. De bewindsman opperde opnieuw dat het voor Griekenland wellicht beter is om tijdelijk uit de eurozone te stappen.

Stap verderDe instemming van het Griekse parlement met de afgesproken hervormingen, stemt Schäuble voorzichtig positief. "We zijn een stap verder'', zei hij. De Grieken moeten nu leveren zij hebben beloofd. "Wij moeten Europa bijeen houden en vooruit helpen. Daarbij hoort dat men zich aan afspraken houdt, anders ontbreekt het vertrouwen.''

LevensstandaardDe hoofdzaak is volgens Schäuble dat Griekenland zich op termijn zonder hulp van andere landen kan redden. "Het gaat erom dat Griekenland zich op eigen kracht de levensstandaard kan veroorloven die het zich wil veroorloven.''