Nieuws Actueel

Met z'n allen in het rood

Lotte Grimberg 18 september 2015

De Europese effectenbeurzen stonden vrijdagmiddag eensgezind flink in het rood. Beleggers verwerkten het besluit van de Federal Reserve (Fed) om de rente nog niet te verhogen vanwege de lage inflatie in de Verenigde Staten en de onzekere economische omstandigheden buiten de VS.

"Het is een sombere beursdag. Na de enorme commotie over het wel of niet verhogen van de rente in de VS maken beleggers zich vooral zorgen over de groeivooruitzichten van de economie. De grootste tegenvaller in het Fed-besluit zat dan ook in de verlaging van de groeiverwachtingen voor 2016", aldus analist Jos Versteeg van Theodoor Gilissen.

Procent kwijtDe AEX-index op Beursplein 5 noteerde aan het begin van de middag 2,2 procent lager op 427,87 punten. De MidKap daalde 1,2 procent naar 638,86 punten. De beurzen in Londen, Frankfurt en Parijs raakten tot 2,4 procent kwijt.

VerliesAlle 25 fondsen in de AEX gingen omlaag. Grootste daler was Aegon met een verlies van 5,5 procent. De verzekeraar, die zeer actief is in de VS, zou hebben geprofiteerd van een verhoging van de Amerikaanse rente. Ook concurrent Delta Lloyd (min 4 procent) werd lager gezet.

Philips leverde 2,8 procent in. De mededingingsautoriteiten in Turkije starten een onderzoek naar het elektronicaconcern in het land, na een klacht dat Philips zijn dominantie op de markt misbruikt bij de verkoop van reserve-onderdelen voor medisch-diagnostische beeldschermapparatuur.

StijgersIn de MidKap stond de toeleverancier aan de chipindustrie Besi onderaan met een verlies van 4,5 procent. Vastgoedbedrijf Eurocommercial Properties en bodemonderzoeker Fugro waren de enige stijgers met plussen van rond 0,7 procent.

Air France-KLM zakte 1,3 procent. Ook de andere Europese luchtvaartmaatschappijen stonden onder druk na het oordeel van het Europese Hof dat passagiers ook bij een vertraging vanwege een technisch mankement aan een toestel aanspraak kunnen maken op een financiële vergoeding. In Londen verloor easyJet 0,9 procent en in Dublin daalde Ryanair 0,4 procent.

RentebesluitDe euro zat in de lift na het rentebesluit in de VS. De eenheidsmunt was 1,1452 dollar waard, tegen 1,1305 dollar bij het Europese slot op donderdag. Een vat Amerikaanse olie zakte 0,2 procent in prijs tot 46,81 dollar. Brentolie werd 0,7 procent duurder en kostte 49,43 dollar per vat.