Nieuws Actueel

Metaalbedrijf A. Leering is een van de oudste familiebedrijven van Enschede

Van onze redactie 26 juni 2015

Plaatbewerker en lasser Erik Kuiper is 25 jaar in dienst bij metaalbedrijf A Leering Emiel Muijderman

Maar vooraf wordt het jubileum van een trouwe medewerker gevierd. Plaatbewerker/lasser Erik Kuiper is 25 jaar in dienst en krijgt een enveloppe met inhoud van mede-directeur Tonnie Janssen. Kuiper liep tijdens zijn opleiding Metaalbewerking stage bij Leering, deed er daarna vakantiewerk en kreeg meteen een vaste baan in de tank- en apparatenbouw aangeboden, een van de vier disciplines van Leering. "Ik ben nog nooit met tegenzin naar mijn werk gegaan."

Alle vrijheid Erik Kuiper is geboren en getogen Enschedeër en woonde in Deppenbroek, Boswinkel en Stroinkslanden. De liefde voerde hem tien jaar geleden naar Deventer, inmiddels woont hij in Bathmen. Hij reist nog steeds elke dag op en neer naar zijn werk in Enschede. "Ik heb hier alle vrijheid en afwisselend werk. En de jongens gaan fijn met elkaar om. Je kunt elkaar recht in de ogen kijken. Met een aantal ga ik ook privé om. Ik heb het hier goed voor mekaar en hoef niet zo nodig wat anders. Misschien ben ik in dat opzicht wel heel erg een Tukker, ja."

Precisiewerk Het werk is in de loop der jaren minder zwaar geworden, is zijn ervaring. Het tilwerk is te verwaarlozen en de computer heeft veel denkwerk overgenomen. Het echte oude ambacht is nagenoeg verdwenen, hamer en slijptol worden amper nog gebruikt. Het menselijk precisiewerk is daarentegen juist toegenomen, zeker met het oog op de concurrentie vanuit lagelonenlanden.De trend van het outsourcen van werkzaamheden is ook in de metaal en bij Leering volgens Erik Kuiper op z'n retour. Opdrachtgevers beginnen in te zien dat kwaliteitswerk uiteindelijk goedkoper is. "In lagelonenlanden wordt ver onder de kostprijs gewerkt, maar de kans op mankementen is groter. Dus meer risico dat je naar opdrachtgevers terug moet voor dure reparaties."

Werken met de handen De jubilaris houdt zich behalve met plaatbewerking en lassen bezig met het opleiden van stagiairs van metaal-opleidingsinstituut Smeot. Maar werken met de handen, dat is zijn ding. "Ik heb wel eens een cursus werkvoorbereiding gevolgd, maar daar ben ik halverwege mee gestopt. De hele dag achter een bureau, ik moest er niet aan denken."

Een beetje spijt Een beetje spijt heeft hij daar achteraf wel van. "Een diploma erbij is nooit weg. Maar leren is nooit mijn sterkste kant geweest. En ik pak het liefst zelf dingen op mijn eigen manier aan, daar maak je me het gelukkigst mee." Ook de uitnodiging om als docent te komen werken bij het Smeot sloeg hij om die reden vriendelijk af. "Mijn werk biedt me zekerheid. Ik ben misschien best een tikje autoritair in mijn werk. Ik hou me aan mijn eigen planning. Je moet wel met heel sterke argumenten komen om me daar vanaf te krijgen."

Plaatbewerker en lasser Erik Kuiper is 25 jaar in dienst bij metaalbedrijf A. Leering. Foto: Emiel Muijderman