Nieuws Actueel

Metaalstakers bij Scania verlengen actie

Van onze redactie 18 september 2015

Image 5253061

,,Europa kan en moet veel meer doen om de omslag naar duurzame energie te maken en moet vastleggen dat fossiele brandstoffen op termijn niet meer worden gebruikt'', aldus Greenpeace, dat wel tevreden is met de doelstelling om het gebruik van steenkool snel af te bouwen.

De Europese bewindslieden willen dat de uitstoot van broeikasgassen in de Europese Unie in 2050 is gehalveerd ten opzichte van 1990 en 2050. In 2100 zou Europa 'klimaatneutraal' moeten zijn. Met name Oost-Europese landen als Polen hebben de Europese ambities lager doen uitvallen.

Lat te laag

Ook Europarlementariër Bas Eickhout (GroenLinks) vindt dat de ministers de lat te laag leggen. ,,Het ambitieniveau wordt aangepast aan de landen die het minst willen. Europa dreigt zo haar leiderschapsrol mondiaal te verliezen.'' Eickhout is ook kritisch over de ,,vaagheid'' rondom de financiering van klimaatmaatregelen.

Daarnaast weigert de EU om met een doelstelling voor 2025 te komen, aldus de Europarlementariër. “Veel andere landen doen dit wel en het is een cruciaal punt om China tot meer ambitie te bewegen.''

Een belangrijke doelstelling voor de top in Parijs is dat alle landen zich erop vastleggen dat de mondiale temperatuurstijging onder de 2 graden blijft.