Nieuws Actueel

Metaalwerkgevers geven geen krimp

Van onze redactie 25 september 2015

Image 5274861

Volgende week staken werknemers voor het eerst drie dagen achterelkaar: truckbouwer DAF in Eindhoven zal het maandag, dinsdag en woensdag met honderden werknemers minder moeten doen.

DAF keurt de stakingen af. Het bedrijf voelt zich onevenredig hard getroffen. Volgende week wordt de vijfde keer dat de vakbonden de vrachtwagenfabriek proberen plat te gooien. Bij de eerdere stakingen dit jaar draaide de productie van DAF telkens op halve kracht.

Actiebereidheid

Tot nu toe kwam het voor dat werknemers bij bepaalde bedrijven de ene dag staakten en vervolgens andere dagen moesten overwerken om het niet gedane werk weer in te halen, zegt een woordvoerder van vakbond FNV. Langer achtereen staken moet dat voorkomen.

De actiebereidheid in de sector is groot, bleek ook vrijdag weer. Een mars over de Erasmusbrug in Rotterdam en betogingen in Hoogezand en bij het stadion van voetbalclub NEC in Nijmegen brachten bij elkaar wel 3500 man op de been. Het ging onder meer om krachten van de maritieme concerns Heerema en IHC en luchtvaartbedrijf Fokker. De opkomst was fors hoger dan de bonden hadden verwacht.

Nederland telt een kleine half miljoen metaalwerkers. Het cao-overleg zit al bijna een halfjaar muurvast.

ANP