Nieuws Actueel

Metro verkoopt Kaufhof

Lotte Grimberg 15 juni 2015

Het Duitse detailhandelsbedrijf Metro, moederbedrijf van Media Markt en Makro, heeft zijn warenhuistak Kaufhof overgedaan aan Hudson's Bay. Dat maakte de onderneming maandag bekend. Het Canadese Hudson's legt 2,8 miljard euro op tafel voor de winkels.

Naast de Duitse filialen worden ook de zaken in België overgedaan aan Hudson's. Verder is de vastgoedportefeuille onderdeel van de overeenkomst. De transactie wordt naar verwachting eind september afgerond.

Galeria Kaufhof, zoals de volle naam luidt, heeft in Duitsland 137 filialen in onder meer Keulen, Düsseldorf, Stuttgart en Berlijn en is in België actief als warenhuisketen Inno. Er werken zo'n 21.500 mensen. De winkels worden vaak vergeleken met V&D-warenhuizen in Nederland. Kaufhof werd in 1879 opgericht door de ondernemer Leonard Tietz.

KaufhofMetro kondigde enige tijd terug aan Kaufhof van de hand te willen doen. Naar verluidt had ook de Oostenrijkse vastgoedinvesteerder René Benko via zijn bedrijf Signa Retail interesse. Hij zou Kaufhof samen willen voegen met een andere grote Duitse warenhuisketen die in zijn bezit is: Karstadt Warenhaus.

Kaufhof én Karstadt domineerden het traditionele warenhuislandschap in Duitsland meer dan honderd jaar, maar kunnen zich maar moeilijk aanpassen aan nieuwe concurrenten zoals het Amerikaanse Amazon. Dat leidde de afgelopen jaren tot een flink aantal ontslagen en winkelsluitingen.