Nieuws Actueel

Michael O'Leary: 'KLM kopen? Niet interessant'

Bram de Vrind 14 januari 2015

De KLM opkopen? "Die zijn mij te klein", zegt Michael O’Leary, de hoogste baas van Ryanair. En Schiphol is vooralsnog te duur als het gaat om het vestigen van een basis van de Ierse prijsvechter. Ook niet nu de nationale luchthaven haar prijzen met zeven procent heeft verlaagd. "7 procent van veel is nog steeds veel.Voor de aantallen passagiers en de groei die wij Schiphol brengen, moet dat nog verder omlaag."

Lees ook:

'All free, including the blow jobs'

De topman maakt een toer langs alle 72 bases van de maatschappij. Dinsdag was Airport Weeze, net over de Duitse grens, aan de beurt. Hij sprak met De Gelderlander.

Druk en duur"Schiphol is een van de twintig luchthavens waar we mee praten. Schiphol staat niet hoog op de lijst. Het is een drukke en dure luchthaven. We zullen daar vóór de zomer zeker geen besluit over nemen. Ook al omdat we pas de komende winter over nieuwe vliegtuigen kunnen beschikken", aldus de topman over Schiphol.

KLM groeit nauwelijks meerDe zeven procent prijsverlaging doet daar niets aan af. "Zeven procent van veel is nog steeds veel. Voor de aantallen passagiers en de groei die wij Schiphol brengen, moet dat nog verder omlaag. KLM en haar partner Air France hebben problemen. KLM groeit nauwelijks meer, dus heeft Schiphol andere maatschappijen nodig voor groei. Of wij KLM kopen? Dat is te klein voor ons."

Slechtste ooitOf Ryanair nog terugkeert naar Maastricht en Groningen? "Misschien, dat hangt van de kosten en de vraag naar tickets af. Dat we daar weg zijn gegaan, komt vanwege het tekort aan vliegtuigen. En: Maastricht was één van de slechtste bases die we ooit gehad hebben. Maastricht kan nooit naar 2 miljoen passagiers groeien als we al in Eindhoven zitten en naar Schiphol gaan."