Nieuws Actueel

Michelin 2015: Librije's zusje krijgt twee sterren

Bram de Vrind 17 november 2014

Er zijn in Nederland drie tweesterrenrestaurants bij gekomen. Dat maakte Michelin maandag in Maastricht bekend, waar de sterren werden uitgedeeld.

Lees ook:

Sergio sluit Oud SluisRecordaantal Michelin-sterren

Het gaat om Librije's zusje (Amsterdam), 't Nonnetje (Harderwijk) en Lindehof (Nuenen). Het aantal restaurants met drie sterren is hetzelfde gebleven. Dat zijn er nog steeds twee: De Librije in Zwolle en De Leest in Vaassen. Vijf zaken kregen een eerste Michelinster.

Minder dan vorig jaar Het aantal zaken met één ster komt daarmee in Nederland op 79, er zijn 19 tweesterrenrestaurants en twee met drie sterren. In totaal zijn er dus honderd zaken met een of meer Michelinsterren, vijf minder dan vorig jaar. Maar volgens directeur Michael Ellis van de Michelin Gids komt dat ook omdat zes zaken gesloten zijn en enkele andere hun ster kwijt raakten door verhuizing.

TopkeukenVolgens Ellis behoort Nederland tot de landen met een topkeuken. "20 jaar geleden ging niemand naar Nederland om te eten", zei hij. "Nu wel, en dat is een relatief nieuwe trend." Toch vindt hij dat Nederland in het buitenland nog steeds ondergewaardeerd wordt.

Prijs-kwaliteitsverhoudingHet Nederlands Bureau voor Toerisme en Congressen (NBTC) gaat een grote campagne beginnen om het imago van de eetgelegenheden in Nederland te verbeteren. Het beeld dat buitenlanders van de Nederlandse keuken hebben, is niet goed, zei een woordvoerder van het NBTC maandag in Maastricht. "Men is niet te spreken over de prijs-kwaliteitsverhouding en over de breedte van het aanbod.'' Hij bezwoer dat deze waarneming niet strookt met de werkelijkheid van de Nederlandse keuken.

De Hotel School of Management in Maastricht is daarom bezig met een groot onderzoek naar het imago van de Nederlandse keuken.

De vijf éénsterrenrestaurants zijn:

Japans restaurant Sazanka aan de Ferdinand Bolstraat in Amsterdam Restaurant Sinne aan de Ceintuurbaan in Amsterdam Restaurant Wiesen aan de Kleine Berg in Eindhoven Restaurant Ratatouille & Wine aan de Lange Veerstraat in Haarlem Restaurant FG Foodlabs aan de Katshoek in Rotterdam